VBL eftersläntare

18:40:23 2014-08-23 Allmänt 1 Kommentar/er
Alla de reportage jag fotograferade hann inte komma på nätet eller i tidningen innan min tid var över. Men nu hittade jag åtminstone tre stycken som hade kommit på webben i slutet av veckan. Fotona till höger och vänster så var mina sista fotouppdrag i tisdags. En musiker (höger) som hade gjort sin morfarsmors dikter till visor. Tack och lov att det var uppehåll, för det var nog nära att regnet skulle vara påväg. Musikern (vänster) hade gjort en folkmusikbok som skulle införas i lågstadier. Hon drog några trudeluttar med fjärdeklassare och visade några ackord på gitarr.
 
Om jag inte nämnt det tidigare i VBL-inläggen så är min slutrapport att jag skulle kunna tänka mig pressfotograf som deltid. Frilansa lite nu som då. Man får träffa alla möjliga människor och får höra och uppleva ett och annat. Väldigt varierat. Fast i längden tror jag det skulle bli lite "långtråkigt"; att bara fotografera pressfoton och det går i perioder då det är mycket jobb och ibland kan man sitta vid datorn och inte göra något i timmar.
 
Å andra sidan var två veckor lite kort, det skulle ha kunnat vara tre eller fyra veckor. Men nu är det testat och jag har fått en annan syn på yrket. Förhoppningsvis behöver dom någon inhoppare i september då jag ännu befinner mig i Vasa på min andra praktikplats, EFÖ, f.d. "mellanårs-skola". På måndag börjas det igen.

2-in-1 weekends

12:05:00 2014-08-18 Allmänt 0 Kommentar/er
Helgen för två veckor sen så bestod av att fira Jennifer, sådär smått, sen så eskalerade det till en "karakväll" då största delen av gänget var män och så Jennifer och jag. Det var riktigt trevligt med häng vid Black Sheep, O'learys och sista halvtimmen vid Melody för Jennifers och min del. + efterfest en kort stund med att lira Tekken på PS.
 
Får ju heller inte glömma kaffet som Cisse och jag blev bjudna på då vi var till Jennifers. Hon och Cicero kikade lite i presenten som hon fick. Dom hittade en del goda drinkar och fina citat.
 
Förra helgen så blev det en sväng till Black Sheep och titta på folket. En del bekanta fick vi syn på och sen satt vi då i ett bås med män. Jennifer och jag kommer bäst överens med män har vi kommit fram till. Same procedur like the weekend before, vi trippade vidare till O'learys och, förstås, sista halvtimmen till Mellen och shejka loss en "sista" gång innan Jen skulle åka ner till söder någon vecka.

On a daily basis

11:57:32 2014-08-18 Allmänt 0 Kommentar/er
Vardagliga ting som hänt de två senaste veckorna i Vasa utöver praktik vid Vasabladet. - Inte så mycket. Tagit det lugnt och hängt hos syrrans, några afterworkare, film och soffläge. För två torsdagar sen så träffade jag fina Sessan, käkade gottigotti plättar hos hennes föräldrars och sen var vi och traskade på åkern. Trevligt och mycket skratt, like always.
Förra veckan var det samma procedur med VBL och efter-jobb-grejs. Film, afterwork, soffläge, mat, lite stadsspring. Slutade tidigt sen på fredagen så då var det After EIght på kaffe med fina Jenskupensku och Cisse fick förstås följa med. Han om någon kunde inte sitta still för en gångs skull. Han brukar alltid sitta i famnen när vi är vid Affes.

VBL week 2

21:26:00 2014-08-15 Allmänt 0 Kommentar/er
... och here we go again. Veckan började pang på med fyra olika fotogrejer och tre stycken i tisdags. Efteråt sluttade det neråt och då var man nere på knappt två stycken om dagen. Torsdag och fredag var verkligen sjukt slöa.
 
Höjdpunkterna under veckan:
- Två rikssvenska gitarristerna som uppträdde på Seniorhuset i Smedsby. Dom spelade akustiskt, mestadels brasilianska toner. Sjukt härligt, fick gåshud. Fota och lyssna på musik: perfekt kombination!
- Gårdagens robotfotografering. FKF i Vasa hade köpt en, nästan, mänsklig robot som är tillverkad i Frankrike. Hans namn är Lennart och om man frågor honom något så kan han svara och kan även prata 20 olika språk, röra på sig, ta tag i saker, etc.
 
Måndag och tisdag har jag kvar på VBL och då är första praktiken avslutad. Praktik två börjar måndagen därpå, den 25:e augusti.

VBL week 1

22:08:00 2014-08-09 Allmänt 1 Kommentar/er
Min två veckors praktik började i onsdags vid VBL (Vasabladet) i Vasa, och det blev ganska pang på. När jag sökte platsen och även första dagen så sa handledaren att jag skulle va med han dom två-tre första dagarna på fältet. Fast det blev lite ändrat, först var vi på en 10 minuters grej på onsdag förmiddag och sen skickade han iväg mig ensam med en reporter på eftermiddagen. Inte mig emot, men det var inte förväntat från min sida i alla fall.
 
Första grejen jag var på själv så handlade om ett personporträtt på en 15 årig konstnär. Och nästa dag kom reportern förbi "fotograf"-rummet, och sa att mamman till tjejen hade hört av sig och givit fin respons på reportaget och bilderna. Lite bra fick man känna sig då.
 
I fredags så fotograferade jag två schweisiska konstnärer som befinner sig vid Stundars i Solf där dom har en gästateljé. Det var riktigt intressant och lite annat än målningar, som dom hade som projekt.
 
Kort sagt så har jag haft tre bilder i tidningen och ytterligare två på webben. Det har varit ganska lugnt, jag har haft två grejer varje dag. Förmiddag och eftermiddag, men i princip har jag haft typ fyra timmars jobbdag och slutat vid 15-tiden.
 
Fina kollegor och bra arbetsplats måste jag säga att det är och som jag fått höra. Nöjd med valet och resultatet hittills. Jag är inget för pressfotograf yrket på heltid, men det skulle vara kul att extraknäcka lite emellanåt. För det är ändå ganska varierat och ny grej varje dag, mer eller mindre. Återstår att se vad nästa vecka har att ge. Trevligt när man får träffa folk.

Cicero halvåret

12:47:44 2014-08-06 Chihuahua Cicero 0 Kommentar/er
Cicero blev halvåret den första augusti. Förra veckan var en riktig Cisse vecka. Han sa själv till när han ville gå ut och gå så varje dag blev det ungefär en 60 minuters promenad. Varav 15 av dom minuterna stannade vi och pratade med okänt folk som ville hälsa på min söta lillkille.
 
Vi införskaffade också ett nytt koppel som blir upp till tre meter långt. Cicero tycker om att springa och dra så nu får han upptäcka lite mera på längre håll.
 
När vi var hos föräldrarnas så blev det en liten promenad på landet. Det tyckte han var intressant, men lite skräckinjagande var det också då vi gick vid ån där det var tätt med buskar och träd där fåglarna väsnades. Det var lite för spännande så vi vände om, och körde sen tillbaka till Jeppis.
 
Något som skedde i måndags, helt plötsligt; han hoppade själv ner från soffan. Jag skulle gå till hallen och plötsligt hörde jag ett duns och då var han ner på golvet och viftade på svansen. Sen var jag tvungen att lägga han på soffan igen så jag skulle få filma. Stolt. Jag hade hjälpt han på traven typ två dagar före och placerat tassarna på kanten av soffan så han skulle rutscha ner, antagligen var det tillräckligt. Nästa steg är att lära han att hoppa UPP på soffan.

Allt och ingenting i veckan

17:25:54 2014-08-04 Allmänt 0 Kommentar/er
Förra veckan hände ett och annat och även kändes det som att man inte gjorde något.
 
I måndags så blev det tidig väckning då Cicero och jag skulle skjutsa Jennifer till tåget i Bennäs. Jag var lite nervig för att försova mig men som tur är gjorde jag inte det och vi hann framme i tid.
 
Under tisdag eftermiddag så besökte Fli och en annan representant för Vemma mig och mamma var med under presentationen. Jag har förut hört om Vemma i våras och fick testa på produkter men då fastnade jag inte riktit för det, men denna gång blev resultatet som så att jag blev kund och klickade hem ett 24-pack av Vemmas "Energi drycker".
 
På onsdagkväll åkte jag till Korsnäs för att se revyn "West Side Show: Krosscity", som jag redan nämnt i ett tidigare inlägg.
 
I fredags besiktade jag bilen och där brände det till på kortet. Allt såg bra ut, men han rekommenderade att jag byter däck till nästa sommar. Annars prima ballerina, of course... Mot kvällskvisten blev det en Afterwork med Jan vid Black Sheep, efteråt hängde jag med portsaren Deas för han hade det en aningen tråkigt vid dörren. Mot nattetid så fick jag besök av Robban som var lite Cicero-sjuk så han kom över och busade med lillkillen. Vi fick även för oss att slänga ihop lite bacon då de flesta matställena hade stängt och så satte vi på The Ring. En riktig "karakväll" blev det.
 
I lördags var jag en sväng till Clas Ohlson i Kokkola efter en ram, som jag behöver till utställningen imorgon, tisdag. Sen på kvällen då jag skulle lägga fotona i ramarna så upptäckte jag att jag hade en ram extra så egentligen hade jag inte behövt köra dom där 2x40 kilometerna. Nåväl, det behövs väl i något senare skede!

Wild West Show: Krosscity

12:15:00 2014-08-03 Allmänt 0 Kommentar/er
I månadesskiftet juni-juli hade jag fått en förfrågan om att fotografera Korsnäs revygäng. Gruppfoto, porträttbilder samt fixa programbladet till showerna. Jag var dit två gånger och knäppte bilder på dom.
 
Som kompensation för mitt arbete så fick jag fribiljetter till en av showerna. I onsdags åkte jag till Korsnäs och såg showen. Jag hade läst recensionen dagen före, men dom hade undersålt den en aningen, fast å andra sidan så gör recensenter det. Enligt min åsikt så var showen riktigt underhållande med crazyhumor och som toppen av det så bjöd dom på fyra sång/dansnummer. En av låtarna hade jag hjälpt Sandra med att spela in i studion i slutet av april. Kul att få höra det färdiga resultatet, live förstås. Riktigt duktiga va hela gänget!
 
Nu kommer jag att bjuda på lite bilder som jag knäppte för min skull, men också för deras.
 

Inflyttningsfest vol.1

20:56:00 2014-08-02 Allmänt 0 Kommentar/er
Klockan 20 förra lördagen började lägenheten fyllas och efter det så eskalerade mängden och folk droppade in en efter en. Jag fick sitta med telefonen i högsta hugg så folk kunde få tag i mej och få portkoden till ytterdörren. Dessutom fick jag hoppas på att linjen inte skulle krascha då det ändå var Jeppisdagarna och lördag.

Klockan 21:30 var vi som mest på de rymliga 32kvm - 20-25 personer, och i medeltal så vistades det 16 personer där. De assietter som blev av så användes som solfjädrar för de flesta av oss höll på svettas ihjäl. Det är minuset med lägenheten då det blir så otroligt varrmt på en gång. Till nästa sommar ska jag införskaffa en takfläkt, nu har jag bara en bordsfläkt.
Folket bjöds på Chardonnay-bål, skink- och champinjonspaj samt Tex Mex pirog, som min kära mor hade slängt ihop. Jag skulle egentligen hjälpa till med det, men när jag väl kom till föräldrarnas så hade hon tjuvstartat och det var tillräckligt den mängden hon gjorde. Så det var bara att tacka och bocka. Folket var i alla fall positivt inställda till det goda som jag bjöd på. Tackar för det!
 
Jag måste medge att det blev en superkväll! Jag ville va med i så många diskussioner på samma gång och försökte mingla så gott jag kunde. Dom sista inbjudna kom den sista halvtimmen vi höll på.
 
Efteråt begav vi oss på mellanfest och sen strosade vi runt i Skolparken, hamnade på ytterligare en mellanfest och sen blev det Black Sheep. Sist men inte minst en runda i Skolparken med Robban och Christopher och ännu en efterfest. Jag fick grabbarna R och C till mitt och vi fixade pommes frites och spelade lite Tekken på Xbox till halv sju på morgonen.
 
Det mest häpnandsväckande under kvällen var då vi kom till lägenheten på morgonen. En kille ligger i soffan, och det visade sig vara Sam som jag hade lovat ut soffan till. Där låg han och vi undrade hur fan han hade sluppit in.. - Jo vet ni, tydligen kan man komma in genom fönstret om man är tillräckligt skicklig.
 

 
För dom som missade vol.1 så kommer det en follow-up i oktober. VOL.2! Det är för att många vänner nu jobbar, dom hade annat för sig under Jeppisdagarna eller för att dom va i södra Finland. So that's why I'm having another housewarming-party!

Grillfest á la Max

21:15:00 2014-08-01 Allmänt 0 Kommentar/er
Jag drog till Max vid tre tiden förra lördagen. Ingen annan förutom fyra killar och jag hade anlänt. Dom var så duktiga när jag anlände: alla stod i köket och kockade. Fixade salladen, tvättade potatisen, och Max grillade och vi andra satt och hängde på balkongen efteråt.

När folket började anlända så bar vi ner bord och stolar ut på innergården och satt där och hade det allmänt gemytligt. Skrattade och snackade. Två tredje delar var söderlänningar och vi hade fina diskussioner om dialekter. Jag kan också nämna att maten var super!

Alla hade anlänt och nästan ätit klart. Max fina granntant var så snäll och fotograferade. Hon erbjöd oss också att låna hennes utomhusbord när vi höll på bar ner Max bord, men vi hade då redan burit ner det mesta.
What to say. Jennifer och jag i ett nötskal. Vi hade inte alls varmt, nejdå…

Erik (längst till höger) tipsade oss hur man ska få den roligaste bilden. Han demonstrerade och vi knäppte parbilder, och sen tog vi den här på oss fyra. - Man ska skaka och va riktigt lös i ansiktet och sen ska fotografen spreja på. = Resultatet ser ni här.
Dagen till ära då Jeppis Pride hade ägt rum i centrum. Jag lackade naglarna i regnbågens-pride-färger. Dock fick jag den tanken först efter paraden, men bättre sent än aldrig. När jag väl kom hem och skulle fixa inför inflyttningsfesten så märktes det att vi hade suttit ute, illröd om axlarna och fina ränder av toppens axelband.
 
Fotona är lånade av Max.